Treceți la conținutul principal

Cand se impodobeste, de fapt, Bradul de Craciun si Istoria din spatele acestui obicei.


Impodobirea Bradului de Craciun este una din cele mai frumoase traditii din lume.


În zilele noastre împodobirea bradului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini atât în mediul rural cât și urban, odată cu așteptarea în seara de Ajun a lui Moș Crăciun. În povestirile părinților noștri, de cele mai multe ori bradul era adus de Moș Crăciun, atunci când copiii dormeau. Sau în locul lui Moș Crăciun nu apucau să vadă decât bradul trecând pe sub fereastră.
Din plastic sau natural, miniatural sau imens, bradul nu lipsește din nici o casă în Sfânta seară a Crăciunului și cu o nerăbdare crescută așteptăm înfrigurați cu mic și mare momentul magic al împodobirii bradului.
Beteala, globulețele colorate ce sclipesc în lumina lumânărilor și a luminițelor colorate ce dau parcă viață bradului, steaua vestitoare a Nașterii Domnului Iisus cocoțată în vârful bradului, îngerașii care ne îndeamnă să trăim emoțiile Nașterii Pruncului Sfânt, toate ne anunță Seara cea Mare.
După zilele de Crăciun, bradul rămâne ca decorațiune de sezon, ca motiv de mândrie (mai ales pentru gospodinele cochete din ziua de azi) sau pentru că nu se îndură să-l arunce prea repede. Oricum, în cele mai multe din casele românilor există obiceiul ca bradul să fie aruncat (ars în foc spre distracția copiilor) înainte de Bobotează, urmând să primenească locuința pentru sărbătoarea Botezului Domnului. În acel moment nostalgia pomului de Crăciun este alungată spre a se face loc Noului An în deplinul sens al cuvântului.
Cand se impodobeste Bradul de Craciun ?
Oamenii își aleg momentul potrivit în funcție de timpul lor liber și dacă apare vreo ocazie specială în familie. Însă bradul ar trebui împodobit în Ajunul Crăciunului, anume în seara de 24 decembrie. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii alegeau în preajma acestei zile cel mai frumos pom de Crăciun și îl omagiau cu cele mai interesante decorațiuni pe care le aveau în casă. Din el nu ar trebui să lipsească steaua sau îngerul din vârf, având în vedere că aceste elemente simbolizează îngerii și steaua de la Betleem.

Istoria Impodobirii Bradului de Craciun                                                                                             

 Tradiția împodobirii bradului și a casei cu crenguțe de brad este un obicei preluat pe la jumătatea  mileniului trecut de la triburile germanice, bradul simbolizând prin forma sa triunghiulara Sfânta   Treime, iar podoabele cu care bradul este împodobit semnificând  cunoasterea si bogatia , asemeni pomului sacru din Gradina Edenului, in care se gaseau merele - fructele cunoasterii.
                                                           
Se cunoaște foarte puțin faptul că și dacii aveau un cult pentru brad, dar cu înțeles total diferit: bradul era un copac ritual tăiat la nuntă sau la moartea cuiva. Obiceiul încă se păstreză în regiuni din Oltenia și sudul Banatului. Astfel, în cadrul ritualului de înmormântare bradul reprezenta nunta mortului cu divinitatea și natura.
Bradul, împodobit în vechime cu fructe, flori, nuci poleite, lumânărele și panglici simboliza pomul vieții, arborele fertilizator, de bun augur. Simbolul bradului se regăsește în foarte multe piese de artă populară precum covoarele, ștergarele și iile.
STEAUA : Reprezinta un semn ceresc al profetiei indeplinite cu mult timp in urma. Speranta care straluceste, a omenirii.
CULOAREA ROSIE : Prima culoare a Craciunului , care reprezinta Sacrificiul pentru noi toti a Mantuitorului .
BRADUL : Verdele permanent, a doua culoare a Craciunului , arata lumina si viata Vesnica.
LUMANAREA : Recunostinta noastra pentru Steaua din Bethleem.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

4 Animalute din inimioare . Purcelus, Catel, Pisicuta si Leu !

Va prezint patru animalute dragute facute din inimioare ! Animalutele sunt : - Purcelus                               - Catel cu buline                               - Pisicuta                               - Leu                          Pentru a efectua aceste animalute ve-ti avea nevoie de : - sabloanele printate - foarfeca - lipici - pentru Pisicuta si Leu ve-ti avea nevoie si de culori Cum procedati : Dupa ce a-ti printat sabloanele, decupati si dupa le lipiti/ Pentru Pisicuta si Leu, sabloanele nu sunt colorate si va trebui sa ii lasati pe cei mici sa coloreze aceste animalute dragute cu ce culori doresc ei .

Semne de carte Puisor si Iepuras.

                                           Semne de carte amuzante pentru copii. Daca ai un cititor pasionat in casa, ii poti face o mare surpriza creandui propriile semen de carte. Cartile devin mult mai interesante daca sunt insotite de un semn de carte dragut. Eu astazi doua semen de carte distractive : un Puisor si un Iepuras. Acestea pot fi printate atat pe hartie colorata cat si pe hartie alba ( hartia alba le permite copiilor sa personalizeze si sa coloreze mai mult semnele de carte). Eu am ales sa le printez pe hartie colorate , Puisorul pe hartie galbena si Iepurasul pe hartie albastra. Vei avea nevoie de : o foarfeca ; lipici ; culori si sabloanele scoase la imprimanta sau desenate. Sabloanele pentru tiparit le vei gasi la sfarsitul acestui articol :) ...

Experiment glob cu plasma / Tesla Nikola / Glob Tesla

Globul Tesla este un obiect fascinant, interactiv si distractiv pentru copii. In timpul functionarii, daca este atins globul trimite fulgere din interior catre varfurile degetelor. Fulgerele se opresc in sticla protectoare neprovocand nici un fel de durere!!! Globul cu plasma  nu este nimic altceva decat o  bobina Tesla   in miniatura.  In interiorul globului se afla o bobina din fire prin care trece un curent de frecventa ridicata. Electronii din fire oscileaza foarte repede, iar atomii se cutremura atat de tare incat electronii lor incep sa cada formand plasma. Plasma ia nastere in clipa in care atomii unui gaz se incalzesc pana la temperaturi foarte mari. Atomii au atata energie incat atunci cand incep sa se ciocneasca, electronii cedeaza. Prin urmare, plasma reprezinta o gramada de electroni si ioni. In interiorul sticlei este un vid parțial. Acest lucru înseamnă doar că o parte din aer a fost aspirat. Deoare...